Spaarbelasting fors lager per 2022

Update maart 2021
Onderstaand zijn de plannen van de Rijksoverheid weergegeven voor het wijzigen van de vermogensbelasting per 2022. Deze plannen waren opgesteld in 2019. Deze beleidsvoornemens zijn echter niet goedgekeurd door de Eerste Kamer. Gelukkig maar! Reden is dat de nieuwe plannen weliswaar spaarders een flink lagere belasting gaven, maar dat beleggers er fors op achteruit zouden gaan. De AFM had zich ook al kritisch uitgelaten over deze plannen. Het wachten is nu op de aangepaste plannen voor 2022 en verder.

Eerdere plannen Rijksoverheid voor wijziging vermogensrendementsheffing per 2022

Eindelijk wordt de spaarbelasting verlaagd

De Belastingdienst is eindelijk overstag en tot zinnen gekomen. In vervolg op de uitspraak van de Hoge Raad, zal de spaarbelasting fors worden verlaagd. De vermogensrendementsheffing wordt meer gelijk gesteld met de daadwerkelijke spaarrente. Dit betekent dat in de praktijk Nederlanders met een spaargeld tot € 400.000 geen spaarbelasting meer hoeven te betalen.

Belasting op vermogen niet lager?

Veel media melden nu enthousiast dat Nederlanders geen spaarbelasting tot € 400.000 hoeven te betalen. Maar zo simpel is het niet. Het persbericht van de Rijksoverheid heeft het alleen over ‘spaarders’ en ‘spaargeld’. Heeft u niet alleen een schamele spaarrekening, maar vindt u het ook verstandig om uw goede spaargeld veilig te stellen met obligaties, vastgoed of beleggingen, dan liggen de zaken anders. Dan betaalt u een forse belasting van 33% over een verondersteld rendement van 5,33%, neerkomend op 1,8% belasting. Dat is hoger dan de vermogensrendementsheffing van 1,2% uit eerdere jaren. Bekijk hieronder de infographic van de overheid, daarin kan je dit goed terugvinden. Dit zou betekenen dat wederom de verstandige spaarders worden geraakt. Als je ervoor kiest om je vermogen niet te laten verdampen bij een willekeurige bank, maar te investeren in de economie door te beleggen in bedrijven, dan ben je flink aan de beurt.

3 gedachten over “Spaarbelasting fors lager per 2022”

  1. Belachelijk! Wat raar dat niemand dit aangeeft. NOS, FD en Rtlnieuws zeggen allemaal dat het verbetert voor de belastingbetaler. Ook de regeringspartijen reageren alleen maar positief. De belastingverlaging wordt gecompenseerd doordat ‘de belasting op beleggen met geleend geld omhoog gaat’. Maar de belasting op al het beleggen gaat omhoog! Moet iedereen dan alleen maar gaan sparen om geen absurde vermogenstax te moeten betalen? Zo worden obligaties en aandelen wel erg onaantrekkelijk…. Schandalig!!

  2. Oftewel: verkoop alle aandelen net voor de jaarultimo en ga ” spaarhoppen”, en investeer erna je geld weer. Via opties kun je evt. Marktrisico afdekken, vermoed ik.

    1. dat werkt helaas niet; de belastingdienst gaat uit van een verdeling obv hoeveelheid kapitaal. Dus daadwerkelijke bedrag sparen versus beleggen maakt niet uit en heen en weer schuiven dus ook niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *