Iedereen, ook niet-bezwaarmakers, recht op spaarbelasting terug?

november 2022 – Nederlands met vermogen hebben in de afgelopen jaren teveel vermogensbelasting betaald. Deze discussie speelt sinds 2019, en eindelijk is eind 2021 door de Hoge Raad onomstotelijk vastgesteld dat de toegepaste vermogensrendementsheffing onrechtmatig is. Sindsdien zit de Nederlandse overheid in zijn maag met deze fout. Begin 2022 zou alleen een selecte groep van 60.000 bezwaarmakers recht hebben op teruggave. Volkomen oneerlijk voor de andere Nederlanders die wel teveel spaartaks moesten betalen. Telkens weer komen er nu suggesties dat ook de overige Nederlanders om rechtsherstel krijgen. Was het eerst de massaal bezwaarprocedure eind 2021, vervolgens was het verzoek om ambtshalve vermindering en per november 2022 komt de staatssecretaris nu met nog een extra juridische route (!).

Proefprocedure overheid en belangenorganisaties bij Hoge Raad

Na veel klachten hierover en een mogelijk groot aantal juridische procedures gaat het ministerie van Financiën samen met belangenorganisaties en de Belastingdienst proefprocedures starten bij de Hoge Raad, die dan gaat bepalen wie recht heeft op compensatie.

Spaartaksclaim Consumentenbond

Verder roept de Consumentenbond op aan alle belastingbetalers om zich te melden om een claim naar de Rijksoverheid te gaan voorbereiden; “De overheid zit fout. Ze hebben onrechtmatig geld van burgers geïnd en zijn daarmee een onbetrouwbare overheid. Het geld is niet van de overheid en dus moeten ze het teruggeven.” U kunt zich aanmelden bij deze Spaartaks claim.

Terugbetaling teveel betaalde vermogensbelasting steeds onduidelijker

Het wordt er voor de belastingbetalende Nederlander niet duidelijker op. Het begint langzamerhand een onoverzichtelijke chaos te worden. De Belastingdienst weet het ook niet meer, en heeft nu het volgende neutrale bericht op haar website geplaatst.

De Belastingdienst is in gesprek met belangenorganisaties. De Hoge Raad oordeelde in mei 2022 dat rechtsherstel voor niet-bezwaarmakers juridisch niet verplicht is. Het kabinet volgde dit besluit. Naar aanleiding van de reacties op dat besluit, zijn we nu in gesprek met belangenorganisaties. Was u te laat met bezwaar maken? Stond uw aanslag inkomstenbelasting 2020 al onherroepelijk vast? U hoeft geen verzoek om vermindering te doen. Er wordt gekeken of niet-bezwaarmakers toch recht hebben op rechtsherstel box 3. Mocht dit het geval zijn, zal dit voor iedereen gelden die geen of te laat bezwaar tegen de box 3-heffing over 2017 tot en met 2020 heeft gemaakt. U hoeft dus géén verzoek tot vermindering te doen. Het duurt nog enige tijd voordat hier meer duidelijkheid over is. De regeling gaat wel gelden voor alle jaren. Er is dus geen risico van verjaring.
Bron: website Belastingdienst, 6 november 2022

Kortom; als u geen bezwaar heeft gemaakt en vindt dat u gewoon uw teveel betaalde spaarbelasting terug wilt krijgen, geeft de Belastingdienst nu aan dat u nu even niets hoeft te doen. Zij geven letterlijk aan dat er geen geen risico van verjaring is. We wachten het vervolg af.

1 gedachte over “Iedereen, ook niet-bezwaarmakers, recht op spaarbelasting terug?”

  1. Wat een gedraal van de overheid! Wanneer betalen ze gewoon mijn belastingcenten terug?! Hoe kan een overheid zo onbetrouwbaar zijn, en ook gewoon niet eerlijk zijn. Ik kan er echt boos over worden. Ik hoop dat het nu snel duidelijk wordt. ik twijfel trouwens of onze rechten toch niet verjaren. daarom heb ik toch maar bezwaar gemaakt via die massaal bezwaarprocedure. Hoor graag als er meer duidelijk is! En dank voor de heldere info op deze website.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *