Hoge Raad: Spaarbelasting oneerlijk

Hoge Raad: vermogensbelasting is in strijd met de wet

Update 24 december 2021Op 24 december 2021 heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan dat de vermogensrendementsheffing in strijd is met de wet. De Belastingdienst gaat bij het bepalen van de vermogensbelasting uit van een bepaalde vermogensmix tussen sparen en beleggen, en een forfaitair rendement op beide vermogensdelen. Daarbij is het idee van de Belastingdienst; hoe hoger het vermogen, hoe meer er belegd wordt. Er wordt geen rekening gehouden met de werkelijke keuze van belastingplichtigen of het daadwerkelijke rendement. Daarmee worden belastingplichtigen gediscrimineerd en hun eigendomsrecht aangetast, oordeelt de Hoge Raad. Naar verwachting kunnen meer dan 1 miljoen belastingbetalers op basis van deze belasting hun teveel betaalde vermogensbelasting terugkrijgen(!). Het kan verstandig zijn om zo snel mogelijk bezwaar te maken binnen de massaal bezwaar procedure. Bekijk ons voorbeeld van een bezwaarschrift. Lees meer over de uitspraak van de Hoge Raad dat de spaarbelasting oneerlijk is.

In juni 2019 was de Hoge Raad ook al kritisch over de vermogensrendementsheffing, maar toen deed zij nog niet de uitspraak om de belasting ook terug te betalen. Lees hieronder het nieuwsbericht uit 2019.

Hoge Raad: vermogensbelasting onrechtvaardig

14 juni 2019 – Een doorbraak en een keerpunt; dat is de bijzondere uitspraak van de Hoge Raad; zij vindt de spaarbelasting ofwel de vermogensrendementsheffing oneerlijk. De Bond voor Belastingbetalers had een rechtspraak aangespannen, en eindelijk is het verlossende woord daar. De spaartaks is inderdaad niet rechtvaardig. Een beetje laat, want spaarders hebben al vele jaren klachten over deze straf op sparen. Maar goed; eindelijk wordt er naar de burgers geluisterd.

Belastingbetalers krijgen niet vermogensbelasting terug

De uitspraak handelt over de belastingjaren 2013 tot en met 2016. De Hoge Raad vindt de belasting van 30% over een fictief rendement van 4% te hoog in een tijdperk dat de spaarrentes veel lager zijn. De Belastingdienst heeft gelijk gereageerd dat belastingbetalers niet hun teveel betaalde vermogensbelasting terugkrijgen. Maar voor de komende jaren kan dit dus goed nieuws betekenen. Dit betekent voor de overheid dat zij nieuw beleid moet gaan formuleren voor de spaarbelasting.

1 gedachte over “Hoge Raad: Spaarbelasting oneerlijk”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *