Geld overmaken

Kan je belasting op je spaargeld voorkomen met geld overmaken? Dus bijvoorbeeld door het geld op 31 december over te maken en dat jij of een ander deze pas op 2 januari op een rekening krijgt? Hoe werkt het als je geld overmaakt naar een andere rekening van jezelf of de rekening van een ander? Kan je daarmee spaarbelasting voorkomen?

Je geld zweeft een paar dagen

Normaal is je geld, bij het overmaken van geld naar een andere rekening bij een andere bank, vreemd genoeg vaak een of twee dagen onderweg. De banken verdienen al decennia lang miljoenen met het tijdelijk achterhouden van jouw geld. Een veelgehoorde tip is om nu eens gebruik te maken van deze altijd vreemd voelende truc van de bank om je geld een paar dagen klem te houden. Wat nu als je als consument hier ook een slaatje uit slaat? Als je op 31 december ‘s-middags je geld overmaakt naar een andere bank, staat deze niet altijd de volgende dag op 1 januari al op de volgende rekening, maar profiteert de bank er kennelijk nog van, net zoals ze al jaren doen.

Gewoon opgeven

De vraag is of deze tip verstandig en oorbaar is, want je mag natuurlijk niet doelbewust belasting ontduiken. Het is en blijft jouw geld dat je op moet geven. Ook al is het even bij de bank, juridisch gezien is het jouw geld en dus vermogen dat je op moet geven.

Tip werkt niet

En daarnaast is het de vraag of deze truc werkt. De banken maken namelijk rond de jaarwisseling opeens opvallend snel het geld over. En nog belangrijker; de valutadatum telt. Naderhand in de fiscale jaaroverzichten die banken zenden aan de Belastingdienst, staat het geld toch op de valutadatum op de ene of de andere rekening. Of de ene bank geeft het overgeschreven saldo aan of de andere bank geeft het saldo aan in het jaaroverzicht. Deze tip lijkt dus een broodje aap te zijn.

Nota bene! Het verzwijgen van vermogen of het ontduiken van belasting wordt ten sterkste ontraden; u kunt het maar beter allemaal opgeven. Maar het staat u wel vrij om binnen het redelijke de grenzen van het toelaatbare op te zoeken.

1 gedachte over “Geld overmaken”

  1. Wel erg jammer dat het overmaken van geld tijdens oud en nieuw niet werkt! Maar wel duidelijk zo. Moet ik toch aan andere opties denken. Lees het graag als er nog slimme tips zijn om spaarbelasting te besparen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten