spaarbelasting

Compensatie te hoge vermogensbelasting

In december 2021 oordeelde de Hoge Raad wat veel belastingbetalers al jaren vinden; de vermogensbelasting is te hoog en niet rechtmatig. De Belastingdienst heeft jaren lang een te hoge belasting gerekend over het spaargeld en beleggingen. Gedupeerden moeten daarom compensatie van de Belastingdienst ontvangen, meldt de NOS. Het is nu nog onduidelijk wie er voor de compensatie in aanmerking gaan komen.

Compensatie vermogensbelasting over 2017 en 2018

Allereerst is belangrijk te beseffen dat de uitspraak van de Hoge Raad betrekking heeft op de jaren 2017 en 2018. Onder meer via de Bond van Belastingbetalers hebben maar liefst 60.000 belastingbetalers bezwaar gemaakt. Het ziet ernaar uit dat in elk geval deze 60.000 bezwaarmakers in ieder geval in aanmerking gaan komen voor de compensatie. Fiscalist Overduin ziet het als kansrijk dat er een compensatie komt voor alle gedupeerde spaarders. Voor consumenten die niet hebben meegedaan aan dit bezwaar, is er nog niet een algemeen advies of je alsnog bezwaar dient te maken over deze jaren.

Compensatie vermogensbelasting vanaf 2019 nog niet duidelijk

Fiscalisten adviseren belastingbetalers om in elk geval over de jaren 2019, 2020 en 2021 bezwaar te maken. Het is nog niet duidelijk hoe je precies bezwaar moet maken. En voor de aangifte inkomstenbelasting 2021 is ook nog niet duidelijk of je daarbij al kan stellen dat je minder belasting hoeft te betalen. Wij hebben een voorbeeld bezwaarbrief opgesteld, waarin je in elk geval bezwaar maakt en met een suggestie om de belasting te verlagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten