AFM kritisch over nieuwe spaartaks

De nieuwe vermogensbelasting per 2022 leidt tot risicovoller gedrag van consumenten. Dit stelt de AFM in een beoordeling van de nieuwe spaarbelasting die per 1 januari 2022 gaat gelden. De redenatie is helder en duidelijk; consumenten krijgen enerzijds op spaargeld nauwelijks belasting, en anderzijds op beleggingen 6% x 33% = 2% vermogensbelasting. Dat is fors hoger dan de 1,2% vermogensbelasting die jarenlang is gehanteerd. Als je gaat beleggen, dan ga je direct maar risicovol beleggen, anders verdien je de hogere belasting niet terug. De spijker op zijn kop, zeggen wij.

Nieuwe vermogensbelasting 2022 wederom oneerlijk

Eerder hebben wij ook gewaarschuwd voor dit ongewenste effect en dat er hiermee een perverse prikkel ontstaat. Waarom zou je als consument nog gaan investeren middels beleggingen, als je daarvoor afgestraft wordt met een fors hogere belasting? Het is dan veel handiger om al je geld te plaatsen op een spaarrekening. Bijvoorbeeld obligaties worden ook onder dit hoge regime geplaatst. Terwijl de rente daarop zich niet verhoudt tot beleggingsrendementen.
Eerder stelden wij; “Dit zou betekenen dat wederom de verstandige spaarders worden geraakt. Als je ervoor kiest om je vermogen niet te laten verdampen bij een willekeurige bank, maar te investeren in de economie door te beleggen in bedrijven, dan ben je flink aan de beurt.”

Op tijd aanpassen

Maar is dit echt wat de overheid wil? Is dit een eerlijke behandeling van Nederlanders? En helpen we daar de Nederlandse economie verder mee? We hopen dat het Kabinet en de Belastingdienst iets met deze kritiek doet. Want zo gaan we wederom een vreemde en ongewenste situatie tegemoet waarin consumenten vanuit fiscale druk worden gedwongen tot vreemde en onwenselijke keuzes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *